Minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kent vandaag aan 14 gemeenten een rijksbijdrage van in totaal ruim 50 miljoen euro toe voor het aardgasvrij maken van een dorp, buurt of wijk. De gemeente Westerkwartier is één van die gemeenten met een proeftuin voor de dorpen Midwolde, Oostwold en Lettelbert (MOL). Samen met de inmiddels 64 proeftuinen dienen zij als voorbeeld voor andere gemeenten.
Minister De Jonge: ‘Ik vind het geweldig om te zien dat zoveel grote en kleine gemeenten een aanvraag hebben ingediend en klaar staan om hun plannen uit te voeren samen met hun inwoners. Met dit programma doen we belangrijke ervaringen op hoe we wijken duurzaam en toekomstbestendig maken. Gezien de huidige ontwikkelingen hebben we duurzame energiebronnen hard nodig. Zeker nu moeten we meer vaart maken met het behalen van de klimaatdoelen en zorgen dat Nederland uiteindelijk niet meer afhankelijk is van aardgas.’
Actieve MOL-dorpen
De MOL-dorpen staan bekend als drie actieve dorpen en maakten vorig jaar samen met de gemeente en hulp van het Warmte Transitiecentrum Groningen (WTCG) een plan. Het ministerie beoordeelde het plan als zeer goed, onder andere door de grote betrokkenheid van de dorpen, de unieke betrokkenheid van de Gemeenteraad, de ontzorgingsaanpak en een uitstekende inhoudelijke uitwerking. Het plan heeft bovendien een zeer goed opschalingsperspectief volgens de beoordelingscommissie. Door de toekenning hebben deze drie dorpen maar liefst 4,6 miljoen euro beschikbaar om in stappen aardgasvrij te worden.
‘Fantastisch!’, reageert wethouder Hielke Westra. ‘Met de toekenning van deze proeftuin kunnen we als gemeente versneld gaan ontdekken en leren hoe we onze dorpen aardgasvrij kunnen maken’. De MOL-dorpen vormen namelijk een representatieve vertegenwoordiging voor vele andere dorpen in de gemeente en provincie.
Eerst focus op elektrische aansluiting, koken en isoleren
Ieder huis in de MOL-dorpen krijgt in eerste instantie een elektrische aansluiting die klaar is voor de toekomst om elektrisch te verwarmen en te koken. Aansluitend kan iedereen snel en gratis overstappen van koken op gas naar inductie. De bewoners krijgen een energieadvies op maat om stapsgewijs te isoleren en op natuurlijke momenten over te stappen op een (hybride) warmtepomp.
‘Veel bewoners zijn blij met de toekenning van deze subsidie en willen het liefst zo snel mogelijk aan de slag. Anderen weten nog wat minder goed waar te beginnen en zien uit naar de voorbeelden om hen heen om vervolgens zelf ook aan de slag te kunnen gaan’, aldus Frans Traa, één van de initiatiefnemers onder de bewoners. Op donderdag 17 maart zijn alle inwoners uitgenodigd om de toekenning van de subsidie met elkaar te vieren.