“Generieke compensatie van hoge fossiele energieprijzen is geen optimale oplossing voor de gascrisis, zegt EU-topambtenaar voor klimaat Diederik Samsom. ‘Investeer in isolatie van huizen en duurzame techniek.’

Algehele verlaging van de energiebelasting en olieaccijns, ongeacht iemands inkomen, is niet de meest effectieve manier om de hoge energiekosten aan te pakken. Beter is het om het meeste geld gericht te investeren in goed geïsoleerde huizen, zonnepanelen en elektrisch vervoer, zodat een brede groep mensen structureel geholpen is. Dat stelt zegt Diederik Samsom, bij de Europese Commissie actief als klimaatchef achter de Green Deal. “Dit is juist een momentum voor mensen, waarop duurzame oplossingen mogelijk zijn.”

Rutte IV kiest, naast een regeling voor de allerlaagste inkomens, juist wel voor een generieke prijsdemping voor dure fossiele brandstof, thuis en bij het tankstation. Per juli gaat de btw op energie omlaag van 21 procent naar 9 procent. Per april zakt de accijns op diesel en benzine. Zo hoopt minister Sigrid Kaag (D66, Financiën) iedereen een lastenverlichting te geven, zodat de pijn van de hoge olie- en gasprijs minder gevoeld wordt.”

 

Lees het volledige artikel hier >>

Bron: Trouw, 13 maart 2022.