actielijn 4

Betrekken bewoners en bedrijven

Gemeenten hebben behoefte aan specifieke kennis rondom participatie. Vooral als het gaat om de warmtetransitie. Want hoe richt je een goed participatietraject in? En wie betrek je wanneer? In welke mate van betrokkenheid?

Participatie in de warmtetransitie

Het vroegtijdig toepassen van participatie heeft verschillende voordelen. Immers een groot deel van de warmtetransitie vindt achter de voordeur plaats. Daarom is het belangrijk dat bewoners en ondernemers gemotiveerd zijn mee te doen. Zo kan er bij hen eigenaarschap ontstaan. Daarnaast is de warmtetransitie ook een aanjager voor meer ontwikkelingen in een wijk of dorp. Of andersom; zijn andere ontwikkelingen waar inwoners wakker van liggen een aanjager voor de transitie.

Maar veel gemeenten vragen zich af hoe een goed participatietraject moet worden ingericht. Want hoe zorg je er ten eerste voor dat je zo veel mogelijk mensen op tijd bereikt? En ten tweede, hoe krijg je de juiste tools en het juiste netwerk in handen om ondernemers en bewoners te betrekken bij de warmtetransitie. Daar kunnen wij uitstekend bij helpen.

Mensen lopen over de museumbrug in Groningen
Mensen in overleg met post-it's op de achtergrond

Kennis, netwerk en een toolkit participatie

Het Warmte Transitie Centrum Groningen is opgericht om gemeenten te helpen. Op het gebied van participatie liggen er de volgende doelstellingen voor gemeenten:

  • Gemeenten ontwikkelen kennis voor succesvolle, doorlopende participatie;
  • Het netwerk en onze partners in ‘positie’ brengen;
  • Toolkit participatie voor gemeenten op verschillende participatieniveaus. Zowel fysieke als digitale tools.

Hoe helpen wij gemeenten?

De gemeenten van groningen als icoontje weergegeven

Op onze leestafel

Inspiratie, kennisartikelen, projecten en nieuws. Alles over de warmtetransitie lees je op onze leestafel. Lees alle artikelen »